Založ si blog

Som spokojný

Niekedy je ťažké dosiahnuť svoj finačný cieľ a vedieť si povedať nadpis tohto článku. Ale nie je to nemožné. Rada by som preto rozobrala problém dnešných ľudí a ich pohľad na peniaze

Súťaženie

V momentálnej situácií je veľmi rozšírená ´  súťaživosť. Každý si dáva ambície a to je samozrejme skvelé. Problém však nastáva, že sa všetci navzájom porovnávame, ato najmä z pohľadu ekonomickej úrovni. 

Často sa stáva, že keď vidíme niekoho si kúpiť, napríklad nové auto, povieme si koľko peňazí musí mať. Táto myšlienka veľa ľudí podnieti k tomu, aby aj oni mali také nové auto alebo aspoň  majú túžbu. Takáto závisť môže spôsobiť, že človek nemá dosť. 

Mať „dosť“

Veľa ľudí si uvedomuje, že porovnávanie a takzvané súťaženie rozobrané pred chvílou, je nebezpečné. Napriek tomu veľa ľudí to naďalej robí a  nevyhýbajú sa pokušeniu porovnávať sa s ostatnými a podstupovať väčšie riziká len preto, aby dosiahli „viac“. Strácajú následne pocit uspokojenia vo svojich financiách. 

Avšak, akonáhle sa naučíme pochopiť, že uspokojenie vo veciach, ktoré máme, môže priniesť viac šťastia ako neustále hľadanie väčšieho bohatstva alebo úspechu, môžeme sa začať pohybovať smerom k finančnej stabilite a spokojnosti.

Každý musíme na tom pracovať a byť vďačný už len za to, že máme všetky finančné prostriedky na vyžitie. Samozrejme človek má túžbu mať aj na niečo iné, ale všetko to závisí len na tom ako si spravujeme financie. Sporenie, rozpočet a aj invsetície vám môžu v tom pomôcť.

Spokojnosť

Hľadanie rovnováhy medzi finančnou ambíciou a dostatočnosťou je kľúčové. Možno nie sme všetci bohatí ako Warren Buffett alebo Jeff Bezos, ale to neznamená, že nemôžeme byť šťastní a spokojní s tým, čo máme. 

Týmto článok som chcela pripomenula, že najdôležitejšie vo financiách nie je neustále hľadanie viac, ale skôr schopnosť uznať, kedy sme dosiahli dosť. Financie a peniaze majú slúžiť nám a nie my im.

Zdroje : kniha : Psychológia peňazí Morgan Housel 

Nudge

10.06.2024

Tento článok chcem venovať téme z behavoriálnej ekonómie. Výraz nudge a zároveň nadpis tohto článku je výraz, ktorý označuje metódu ovplyvňovania rozhodnutí jednotlivcov bez toho, aby sa použili priame zákazy alebo príkazy. Čo to ale presne znamená? Čo je nudge Vstup do sveta nákupného centra, plného rozmanitých produktov a lákavých ponúk, môže byť pre niektorých [...]

Investovanie a ja

15.05.2024

Investovanie môže byť kategória financí, ktorej sa ľudia vyhýbajú, kôli strachu. Avšak pri investovaní je dôležité mať na pamäti niekoľko kľúčových princípov, ktoré vám pomôžu dosiahnuť vaše finančné ciele a zabezpečia stabilný rast vášho portfólia s tým, že sa nemusíte obaváť. Chcem v tomto článku podotknúť, že som čerpala zo [...]

Mýty a financie

11.05.2024

Každý z nás počul rôzne mýty o financiách, no často sú prezentované ako fakty. V tomto článku by som preto rada poukázala na tie najpopulárnejšie mýty, s ktorými som sa sama stretla . „Bohatí sú nevyhnutne chamtiví a zlí.“ Tento mýtus je často propagovaný v médiách a populárnej kultúre, čo vytvára dojem, že bohatí ľudia sú automaticky [...]

Občiansky preukaz

Štát opäť nestíha tlačiť doklady. Poplatok za zmeškaný pas môžu dovolenkári žiadať späť

26.06.2024 09:45

Zvýšený dopyt po cestovných pasoch podobne ako aj vlani spôsobuje rady v klientskych centrách po celej krajine

pellegrini

Pellegrini podpísal novelu zákona o Fonde na podporu umenia

26.06.2024 09:41

Parlament legislatívu schválil v júni opätovne po tom, čo ju vetovala predchádzajúca prezidentka Zuzana Čaputová.

Výstražný štrajk RTVS

Podpíše? Nepodpíše? Pellegrini o zrušení RTVS rozhodne po návrate z Bruselu

26.06.2024 08:55, aktualizované: 09:10

Prezident rozhodne o podpise zákona o Slovenskej televízii a rozhlase počas budúceho týždňa.

Walmart / Streľba /

Útok neďaleko Las Vegas si vyžiadal päť obetí, útočník sa zastrelil

26.06.2024 08:36

Polícia útok označila za izolovaný incident a jeho motív nekonkretizovala.

moneysali

Peniaze sú súčasťou každého človeka. Preto by som rada poukázala na to ako s nimi narábať. Hlavne ako predísť zbytočnému plytvaniu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 7856x
Priemerná čítanosť článkov: 714x

Autor blogu

Kategórie