Založ si blog

Mýty a financie

Každý z nás počul rôzne mýty o financiách, no často sú prezentované ako fakty. V tomto článku by som preto rada poukázala na tie najpopulárnejšie mýty, s ktorými som sa sama stretla .

 „Bohatí sú nevyhnutne chamtiví a zlí.“ 

Tento mýtus je často propagovaný v médiách a populárnej kultúre, čo vytvára dojem, že bohatí ľudia sú automaticky morálne nedobrí. Avšak, bohatstvo samo o sebe nie je zárukou zla. 

Skutočnosťou je, že mnoho bohatých ľudí aktívne prispieva k dobročinným organizáciám a podporuje rôzne charitatívne projekty. 

Je dôležité nerozlišovať bohatstvo ako znamenie zla, ale skôr ako nástroj na dosiahnutie cieľov, ktoré si každý stanovuje. 

„Investovanie je príliš riskantné.“ 

Ďalším častým mýtusom je, že investovanie je príliš riskantné. Je pravda, že investovanie môže byť spojené s určitým stupňom rizika, avšak je to tiež jeden z najefektívnejších spôsobov, ako dosiahnuť dlhodobé finančné ciele. 

Dôležité je porozumieť rôznym investičným nástrojom a ich rizikám a vybrať si tie, ktoré najlepšie zodpovedajú vašim cieľom a tolerancii k riziku.

 S primeranou starostlivosťou a správnym plánovaním môže investovanie poskytnúť značné výnosy bez nadmerného rizika.

„Len bohatí môžu investovať.“

Následný mýtus je tiež spojený s investovaním. Hovorí sa nie len o tom aké je investovanie príliš rizikové ale aj o tom, že iba bohatí si to môžu dovoliť.

Treba však pamätať na to, že aj s malým množstvom peňazí je možné začať investovať .

Existuje mnoho dostupných investičných možností, ako sú akcie, fondy alebo investičné platformy, ktoré umožňujú začať s relatívne nízkym kapitálom.

 Dôležité je začať a postupne si budovať svoje investičné portfólio.

„Dlh je vždy zlý.“ 

Tento mýtus je veľmi prekvapujúci. Ja sama som vždy vnímala dlh ako niečo negatívne. Je pravda, že nadmerný dlh môže spôsobiť finančné ťažkosti, nemusí to byť  vždy ten prípad. 

Dlhy vieme rozdeliť na plánované a náhle dlhy. To znamená, že rozumné používanie dlhu môže byť užitočné pri financovaní väčších nákupov, ako sú domy alebo autá.

 Kľúčom je mať primeraný plán na splatenie dlhu a vyhnúť sa nadmernému zadlženiu, takže ak si „naplánujete“ svoje dlhy dopredu, nemusíte sa dostať do finančných problémoch.

„Finančná gramotnosť je pre odborníkov.“

Posledný mýtus je tiež veľmi populárny. Ja sama som vždy vnímala finančnú gramotnosť ako odbor, ktorý ovládajú iba v ňom vyštudovaný odborníci.

Skutočnosť je taká, že finančná gramotnosť je dôležitá pre každého, bez ohľadu na ich úroveň príjmu alebo vzdelania.

 Základné poznatky o správe financií, ako je rozpočtovanie, plánovanie úspor a investovanie, sú kľúčom k dosiahnutiu finančnej stability a prosperujúcej budúcnosti. 

Nezáleží na tom, či ste odborník alebo začiatočník, investícia do svojej finančnej gramotnosti vám môže priniesť veľké výhody v dlhodobom horizonte. Verím, že aj vďaka poznatkom, ktoré zdieľam na tomto blogu vám pomôžu pri rozvíjaní finančnej gramotnosti.

Na záver by som povedala, že každý mýtus má nejaký základ ale to neznamená, že musí byť pravdivý. Aj tieto poznatky vám môžu zmeniť pohľad na vaše financie.

Som spokojný

10.06.2024

Niekedy je ťažké dosiahnuť svoj finačný cieľ a vedieť si povedať nadpis tohto článku. Ale nie je to nemožné. Rada by som preto rozobrala problém dnešných ľudí a ich pohľad na peniaze Súťaženie V momentálnej situácií je veľmi rozšírená ´ súťaživosť. Každý si dáva ambície a to je samozrejme skvelé. Problém však nastáva, že sa všetci navzájom [...]

Nudge

10.06.2024

Tento článok chcem venovať téme z behavoriálnej ekonómie. Výraz nudge a zároveň nadpis tohto článku je výraz, ktorý označuje metódu ovplyvňovania rozhodnutí jednotlivcov bez toho, aby sa použili priame zákazy alebo príkazy. Čo to ale presne znamená? Čo je nudge Vstup do sveta nákupného centra, plného rozmanitých produktov a lákavých ponúk, môže byť pre niektorých [...]

Investovanie a ja

15.05.2024

Investovanie môže byť kategória financí, ktorej sa ľudia vyhýbajú, kôli strachu. Avšak pri investovaní je dôležité mať na pamäti niekoľko kľúčových princípov, ktoré vám pomôžu dosiahnuť vaše finančné ciele a zabezpečia stabilný rast vášho portfólia s tým, že sa nemusíte obaváť. Chcem v tomto článku podotknúť, že som čerpala zo [...]

Nitra, Kynek, záplavy

V Nitre opäť vytopilo Kynek aj mestské kúpalisko

16.06.2024 19:55

Prívalový dážď, ktorý v noci zo soboty na nedeľu zasiahol Nitru, spôsobil po nedávnych záplavách ďalšie problémy.

Donald Trump

Trump označil Zelenského za najlepšieho predajcu všetkých čias: Len čo odišiel so 60 miliardami, už si pýta ďalšie, treba to zastaviť

16.06.2024 17:25

Americký exprezident Donald Trump sa v noci na nedeľu sťažoval, že žiadosti Ukrajiny o podporu od Spojených štátov "nemajú konca".

Kaaba, Veľká mešita, hadž

Púť do Mekky má už najmenej 19 obetí. Teploty stúpajú nad štyridsiatku

16.06.2024 17:09

V Mekke panujú v posledných dňoch vysoké teploty, ktoré sa dostali aj nad 45 stupňov.

kalinák

Šéf NR SR stále chýba. Čaká sa na Fica? Kaliňák: Nejde o dohodu medzi SNS a Hlasom, Pellegrini odišiel, situácia sa zmenila

16.06.2024 17:00

Kaliňák zatiaľ nepočul o žiadnych personálnych zmenách v koalícii. Pellegriniho už do koaličnej zostavy nepočíta.

moneysali

Peniaze sú súčasťou každého človeka. Preto by som rada poukázala na to ako s nimi narábať. Hlavne ako predísť zbytočnému plytvaniu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 7685x
Priemerná čítanosť článkov: 699x

Autor blogu

Kategórie