Založ si blog

Zadlžil som sa, čo teraz?

Akokoľvek sa človek snaží nezadlžovať, nie vždy sa mu to podarí. V živote nastanú rôzne situácie, kedy nemáme inú možnosť ako si požičať. No čo ak vám to „vymkne z rúk“ a cítite sa preťažení ? Nezúfajte! Stále sú tu spôsoby ako si pomôcť.

Prehľad

Najdôležitejšie je mať prehľad vo svojich dlhoch a výdavkoch. Pomôže vám,ak si to vypíšete na papier . Je to prvý krok k tomu, aby ste mali aspoň nejakú istotu aj pri platení.

Priority

Keď už si budete vypisovať, čo kedy a dokedy potrebujete vyplatiť, zoraďte si dané dlhy podľa dôležitosti. Osobne odporúčam sa zamerať  najskôr na splácanie dlhov s vyššími úrokovými sadzbami, aby ste minimalizovali celkové náklady na dlh.

Príklad:  Hypotéky a študentské pôžičky často majú nižšie úrokové sadzby a môžu byť považované za „dobrý dlh“, kým kreditné karty sú často spojené s vyššími úrokovými sadzbami.

Rozpočet

Moje obľubené, rozpočet. Plánovanie je jedným zo základov každách finančných rozhodnutí.

 Nikdy nezabúdajte pri tvorení rozpočtu zahrnúť aj vaše splátky dlhov.  Stanovte si cieľ, ako rýchlo chcete svoje dlhy splatiť.

 Dôkladné plánovanie a disciplína vám pomôžu dosiahnuť vaše finančné ciele. 

Konsolidácia

Toto je ďalšia možnosť na pomoc splácania hypotéky alebo pôžičky. Túto možnosť je najvýhodnejšie využiť ak máte veľa dlhov, ktoré nestíhate splácať. 

Konsoalidácia dlhov do jedného úveru s nižšou úrokovou sadzbou vám môže pomôcť ušetriť na úrokoch a zjednodušiť správu vašich dlhov. 

Avšak pamätajte, že nič nie je zadarmo a aj konsoalidácia nie vždy môže byť výhodná.

Tu preto dávam link na stránku, kde sa môžete dozvedieť či je pre vás konsolidácia výhodná: https://www.prvaoddlzovacia.sk/sprievodca-oddlzenim/konsolidacia-poziciek/

Alternatívny zdroj príjmu

Keď stále nachádzate náročné splácanie vašich dlhov, môžete zvážiť alternatívne zdroje príjmu. Je to dobrý spôsob aj v prípade ak chcete sa čo najrýchlejšie zbaviť dlhov.

Medzi takéto alternatívne príjmy môže patriť predaj nepotrebných vecí, investovanie do pasívneho príjmu až napokon vedlajšie práce.

Odborník

Napriek tomu, že tieto rady vám môžu pomôcť nie sú profesionálne. Preto ak sa cítite preťažení dlhmi a neviete si s nimi poradiť, neváhajte vyhľadať pomoc od finančného poradcu alebo odborníka na správu dlhov. Tí vám môžu poskytnúť odborné rady a pomôcť vám vytvoriť plán na efektívne riadenie dlhov. 

Verím, že nebudete musieť riešiť takúto situáciu. A ak by ste sa ocitli aj v takejto nepríjemnej situací stále sú tu možnosti, ktoré vám pomôžu spravovať vaše dlhy. Takéto spravovanie dlhov je dôležitou súčasťou finančného riadenia a môže vám pomôcť dosiahnuť finančnú stabilitu a slobodu.

Mýty a financie

11.05.2024

Každý z nás počul rôzne mýty o financiách, no často sú prezentované ako fakty. V tomto článku by som preto rada poukázala na tie najpopulárnejšie mýty, s ktorými som sa sama stretla . „Bohatí sú nevyhnutne chamtiví a zlí.“ Tento mýtus je často propagovaný v médiách a populárnej kultúre, čo vytvára dojem, že bohatí ľudia sú automaticky [...]

Jarné upratovanie

28.04.2024

Ako sa blíži jar, nie len váš dom sa môže dať do dôkladného upratania – vaše financie by tiež mohli potrebovať trochu zoradenia. Tu sú niektoré praktické tipy, ktoré vám pomôžu spraviť jarné upratanie vašich osobných financií, zorganizovať vaše finančné záležitosti a urobiť zvážené rozhodnutia pre zdravšiu finančnú budúcnosť: Prehodnoťte váš [...]

Mladí – cesta k stabilite

13.04.2024

Finančná nezávislosť a stabilita sú ciele, ktoré mladí ľudia môžu dosiahnuť pomocou efektívneho riadenia svojich financií. Ja, ako mladá osoba, by som rada vám preto ukázala niekoľko tipov, ako mladí ľudia môžu riadiť svoje financie a budovať si úspešnú finančnú budúcnosť. Rozpočet Už viackrát som vo svojich článkoch pútala pozornosť na rozpočet. [...]

Gruzínsko / Tbilisi /

Výbor gruzínskeho parlamentu odobril návrh sporného zákona o 'zahraničných agentoch' za 67 sekúnd

13.05.2024 18:23

Rýchlosť prerokúvania a hlasovania zdôvodnil predseda výboru tým, že tretie čítanie obsahuje iba redakčné pozmeňujúce a doplňujúce návrhy.

indonézia, sopka, záplavy

Indonéziu sužujú záplavy, zahynuli už desiatky ľudí. Na jednom z jej ostrovov vybuchla sopka

13.05.2024 18:18

Obyvateľov ohrozujú aj veľké sopečné kamene, ktoré sa začali valiť po silnom daždi z jednej z najaktívnejších indonézskych sopiek.

Sergej Šojgu / Valerij Gerasimov /

Splní Putin Prigožinov sen? Po Šojguovi môže padnúť aj Gerasimov

13.05.2024 18:11

Kto by si nepamätal virálne video, na ktorom šéf súkromnej žoldnierskej armády vlani v máji nad hromadou tiel svoich bojovníkov zúrivo kričal: "Šojgu! Gerasimov! Kde je munícia?"

bobor, mokrad, dubrava, zahorie

Podľa svedkov sú v okolí Zlína už tri medvede

13.05.2024 17:58

Podľa polície by mali byť obyvatelia regiónu pri pobyte v lese opatrní.

moneysali

Peniaze sú súčasťou každého človeka. Preto by som rada poukázala na to ako s nimi narábať. Hlavne ako predísť zbytočnému plytvaniu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 5594x
Priemerná čítanosť článkov: 699x

Autor blogu

Kategórie