Založ si blog

Spravím si rozpočet!

Rozpočet nám môže naozaj uľahčiť narábanie s peniazmi, ak si ho dobre naplánujeme. V tomto článku rozoberiem základné veci, ktoré musíme zvážiť pri tvorbe rozpočtu.

Výdavky 

Zo začiatku je najlepšie si spísať aké sú výdavky teraz bez rozpočtu. Je fajn si viesť nejaký čas záznam, aby ste v tom mali naozaj prehľad.

Keď viete ako na tom ste, mali by ste si napísať aké výdavky budú nevyhnutné každý mesiac. Napríklad : hypotéka, bývanie, strava, auto.

Tip : Výdavky, ktoré sú raz ročne si vydeľte 12, aby sa rozdelili na mesiace.

Kategórie

Vo vašom rozpočte by sa mali nachádzať rôzne skupiny výdavkov. Ako sú napríklad strava, bývanie.

Potom už len treba vypočítať , koľko peňazí potrebujete na jednotlivé skupiny.

Príjmy

Pri robení rozpočtu treba hlavne vedieť aký je váš príjem. Preto by ste si mali napísať aký je váš čistý mesačný príjem a podľa toho s rozpočtom narábať.

Ak máte aj členov v domácnosti, ktorí majú príjem môžete ich zahrnúť a vytvoriť spoločný rozpočet. Ako sa hovorí: ,,Viac hláv, viac rozumu.“

Držať sa rozpočtu

Keď už máte spravený rozpočet, treba sa ho len držať. I keď raz za čas nevadí ísť mimo neho, nie je to dobré robiť pravidelne. Verím,že tieto kroky, ikeď jednoduché, budú pre vás praktické.

Tip: Ak chcete zistiť rozdiel medzi výdavkami a príjmami, tak si odrátajte mesačné výdavky od mesačných príjmov. Výsedok vám ukáže, koľko peňazí máte pre čas núdze. Ale osobne by som odporúčala si spraviť takúto skupinu do rozpočtu, aby ste vždy mali istotu, že máte úspory. 

Mýty a financie

11.05.2024

Každý z nás počul rôzne mýty o financiách, no často sú prezentované ako fakty. V tomto článku by som preto rada poukázala na tie najpopulárnejšie mýty, s ktorými som sa sama stretla . „Bohatí sú nevyhnutne chamtiví a zlí.“ Tento mýtus je často propagovaný v médiách a populárnej kultúre, čo vytvára dojem, že bohatí ľudia sú automaticky [...]

Jarné upratovanie

28.04.2024

Ako sa blíži jar, nie len váš dom sa môže dať do dôkladného upratania – vaše financie by tiež mohli potrebovať trochu zoradenia. Tu sú niektoré praktické tipy, ktoré vám pomôžu spraviť jarné upratanie vašich osobných financií, zorganizovať vaše finančné záležitosti a urobiť zvážené rozhodnutia pre zdravšiu finančnú budúcnosť: Prehodnoťte váš [...]

Zadlžil som sa, čo teraz?

13.04.2024

Akokoľvek sa človek snaží nezadlžovať, nie vždy sa mu to podarí. V živote nastanú rôzne situácie, kedy nemáme inú možnosť ako si požičať. No čo ak vám to „vymkne z rúk“ a cítite sa preťažení ? Nezúfajte! Stále sú tu spôsoby ako si pomôcť. Prehľad Najdôležitejšie je mať prehľad vo svojich dlhoch a výdavkoch. Pomôže vám,ak si to vypíšete na [...]

Gruzínsko / Tbilisi /

Výbor gruzínskeho parlamentu odobril návrh sporného zákona o 'zahraničných agentoch' za 67 sekúnd

13.05.2024 18:23

Rýchlosť prerokúvania a hlasovania zdôvodnil predseda výboru tým, že tretie čítanie obsahuje iba redakčné pozmeňujúce a doplňujúce návrhy.

indonézia, sopka, záplavy

Indonéziu sužujú záplavy, zahynuli už desiatky ľudí. Na jednom z jej ostrovov vybuchla sopka

13.05.2024 18:18

Obyvateľov ohrozujú aj veľké sopečné kamene, ktoré sa začali valiť po silnom daždi z jednej z najaktívnejších indonézskych sopiek.

Sergej Šojgu / Valerij Gerasimov /

Splní Putin Prigožinov sen? Po Šojguovi môže padnúť aj Gerasimov

13.05.2024 18:11

Kto by si nepamätal virálne video, na ktorom šéf súkromnej žoldnierskej armády vlani v máji nad hromadou tiel svoich bojovníkov zúrivo kričal: "Šojgu! Gerasimov! Kde je munícia?"

bobor, mokrad, dubrava, zahorie

Podľa svedkov sú v okolí Zlína už tri medvede

13.05.2024 17:58

Podľa polície by mali byť obyvatelia regiónu pri pobyte v lese opatrní.

moneysali

Peniaze sú súčasťou každého človeka. Preto by som rada poukázala na to ako s nimi narábať. Hlavne ako predísť zbytočnému plytvaniu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 5598x
Priemerná čítanosť článkov: 700x

Autor blogu

Kategórie