Založ si blog

Nudge

Tento článok chcem venovať téme z behavoriálnej ekonómie. Výraz nudge a zároveň nadpis tohto článku je výraz, ktorý označuje metódu ovplyvňovania rozhodnutí jednotlivcov bez toho, aby sa použili priame zákazy alebo príkazy. Čo to ale presne znamená?

Čo je nudge

Vstup do sveta nákupného centra, plného rozmanitých produktov a lákavých ponúk, môže byť pre niektorých z nás ako vstup do labyrintu plného manipulatívnych trikov obchodníkov. No existuje jedna tichá sila, ktorá pracuje v pozadí, nenápadná a subtílna, no pritom neuveriteľne mocná: nudge.

Nudge, čo voľne preložené z angličtiny znamená „pobádanie“ alebo „štipľavka“, je koncept z behaviorálnej ekonómie, ktorý sa stáva stále dôležitejším v našom modernom svete, kde sme vystavení nepretržitému toku reklamy a marketingových trikov. Ide o metódu ovplyvňovania našich rozhodnutí bez toho, aby sme si to vôbec uvedomili.

Ako to funguje

Nudge sa opiera o poznatky o tom, ako ľudská myseľ funguje a ako jednoduché zmeny v prostredí môžu ovplyvniť naše rozhodnutia. Jedným z najčastejších spôsobov použitia nudge je úprava tzv. „výberového prostredia“, teda spôsob, ako sú nám prezentované možnosti. 

Napríklad, keď vám supermarket umiestni zdravé potraviny do očí bijúcich polic, zatiaľ čo nezdravé dozadu, môže to viesť k tomu, že si zdravšie možnosti vyberiete bez toho, aby ste si to uvedomili.

Tieto drobné zmeny môžu mať obrovský dopad. Predstavte si, že ste v reštaurácii a na jedálnom lístku sú niektoré jedlá označené ako „zdravé voľby“. Táto jednoduchá označenie môže viesť k tomu, že si ich viac ľudí vyberie, čím zlepšuje ich stravovacie návyky a zdravie.

Nudge však nie je len o úpravách prostredia. Často sa využíva aj v oblastiach ako financie, verejná politika a dokonca aj v zdravotníctve. Napríklad, keď zamestnávatelia prednastavia automatické odvody do dôchodkových fondov, zvyšuje to pravdepodobnosť, že zamestnanci budú šetriť na dôchodok, aj keď by inak možno odložili rozhodnutie alebo zabudli naň úplne.

Dôležité je si uvedomiť, že nudge nie je manipulácia v zlom zmysle. Naopak, jeho cieľom je pomáhať nám robiť lepšie rozhodnutia v súlade s našimi vlastný. Uvedomuje si, že je zachovať etické hľadisko a rešpektovať slobodu jednotlivca pri rozhodovaní.

Som spokojný

10.06.2024

Niekedy je ťažké dosiahnuť svoj finačný cieľ a vedieť si povedať nadpis tohto článku. Ale nie je to nemožné. Rada by som preto rozobrala problém dnešných ľudí a ich pohľad na peniaze Súťaženie V momentálnej situácií je veľmi rozšírená ´ súťaživosť. Každý si dáva ambície a to je samozrejme skvelé. Problém však nastáva, že sa všetci navzájom [...]

Investovanie a ja

15.05.2024

Investovanie môže byť kategória financí, ktorej sa ľudia vyhýbajú, kôli strachu. Avšak pri investovaní je dôležité mať na pamäti niekoľko kľúčových princípov, ktoré vám pomôžu dosiahnuť vaše finančné ciele a zabezpečia stabilný rast vášho portfólia s tým, že sa nemusíte obaváť. Chcem v tomto článku podotknúť, že som čerpala zo [...]

Mýty a financie

11.05.2024

Každý z nás počul rôzne mýty o financiách, no často sú prezentované ako fakty. V tomto článku by som preto rada poukázala na tie najpopulárnejšie mýty, s ktorými som sa sama stretla . „Bohatí sú nevyhnutne chamtiví a zlí.“ Tento mýtus je často propagovaný v médiách a populárnej kultúre, čo vytvára dojem, že bohatí ľudia sú automaticky [...]

Občiansky preukaz

Štát opäť nestíha tlačiť doklady. Poplatok za zmeškaný pas môžu dovolenkári žiadať späť

26.06.2024 09:45

Zvýšený dopyt po cestovných pasoch podobne ako aj vlani spôsobuje rady v klientskych centrách po celej krajine

pellegrini

Pellegrini podpísal novelu zákona o Fonde na podporu umenia

26.06.2024 09:41

Parlament legislatívu schválil v júni opätovne po tom, čo ju vetovala predchádzajúca prezidentka Zuzana Čaputová.

Výstražný štrajk RTVS

Podpíše? Nepodpíše? Pellegrini o zrušení RTVS rozhodne po návrate z Bruselu

26.06.2024 08:55, aktualizované: 09:10

Prezident rozhodne o podpise zákona o Slovenskej televízii a rozhlase počas budúceho týždňa.

Walmart / Streľba /

Útok neďaleko Las Vegas si vyžiadal päť obetí, útočník sa zastrelil

26.06.2024 08:36

Polícia útok označila za izolovaný incident a jeho motív nekonkretizovala.

moneysali

Peniaze sú súčasťou každého človeka. Preto by som rada poukázala na to ako s nimi narábať. Hlavne ako predísť zbytočnému plytvaniu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 7855x
Priemerná čítanosť článkov: 714x

Autor blogu

Kategórie